Expansievat stuk / Expansievat vervangen

Gepost door E 07-10-2019 0 Opmerking(en) Tips en Trucs,

Een expansievat is een drukvat dat dient voor het beperken van drukveranderingen in een met vloeistof gevuld systeem. In een expansievat bevinden zich twee compartimenten, gescheiden door middel van een membraan. Het ene compartiment staat in verbinding met het systeem en is dus gevuld met dezelfde vloeistof als het systeem, het andere compartiment bevat een gecomprimeerd gas.

 

De werking van een expansievat berust op het principe dat een gas, in tegenstelling tot een vloeistof, samendrukbaar is. Zodra de druk in het systeem oploopt, zal het membraan in de richting van het gas bewegen, waardoor het volume van het systeem toeneemt. Hierdoor zal de druk erin afnemen. De voordruk in het expansievat bedraagt 0,5 bar of 1 bar. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende inhoud, de grootte hangt af van de waterinhoud van de installatie.

 

Expansievaten worden toegepast in onder andere cv-installaties. Door de wisselende temperaturen van het cv-water ontstaan er volume- en drukverschillen in de installatie, deze worden opgevangen door het expansievat. Wanneer de druk van een cv-installatie sterk varieert bij veranderingen van de watertemperatuur, functioneert het expansievat niet meer goed.

 

Meestal raakt een expansievat defect door een lek membraan. Men kan dit controleren door tegen de zijkant van het vat te kloppen. Tik hierbij met een hard voorwerp tegen de bovenkant en de onderkant. Er moet duidelijk aan ander geluid te horen zijn, is dit niet het geval dan is het vat defect en dient het vervangen te worden. Naast het expansievat wordt doorgaans een tweede beveiliging tegen overdruk aangebracht; een ontlastklep, het zogenaamd overstortventiel.
 

Expansievat vervangen?


Als u handig bent zou u zelf het expansievat kunnen vervangen. Mocht u niet zo handig zijn, of het niet vertrouwen dan is het altijd raadzaam om een specialist erbij te roepen.

 

Onderstaande stappen helpen u op weg om uw expansievat te vervangen in vier stappen.

 

Stap 1 – De voorbereiding

 

  • Trek de stekker van de cv-installatie uit het stopcontact voordat u het expansievat gaat vervangen.

 

Let op! Zit het expansievat in de kelder of in een kruipruimte? Dan moet de gehele cv-installatie leeg laten lopen ook inclusief radiatoren. Anders loopt u kans dat er een grote hoeveelheid water uit de cv installatie loopt wanneer u het expansievat gaat vervangen.

 

Stap 2 – Installatie drukloos maken

 

  1. Maak de installatie eerst drukloos door water af te tappen totdat het waterniveau van de cv-installatie onder de aansluiting van het te vervangen expansievat staat.
  2. Schroef daarna het oude expansievat eraf.

 

Let op! Er zit vaak nog restwater in het expansievat. Een extra set handen komt van pas omdat door dit restwater het expansievat vaak nog zwaarder is dan u denkt!

 

Stap 3 – Nieuw expansievat plaatsen

 

  1. Wikkel een aantal lagen teflontape over de schroefdraad van het nieuwe expansievat. Dit voorkomt straks lekker als de installatie weer in gebruik is.
  2. Schroef daarna het nieuwe expansievat erop.
  3. Draai de verbinding goed strak totdat de verpakking (de teflontape) niet meer meedraait. Als dit niet goed strak zit, krijgt u last van kleine lekkages.

 

Stap 4 – CV-installatie weer in gebruik nemen

 

  1. Breng de waterdruk weer op het gewenste niveau.
  2. Steek de stekker in het stopcontact.

 

Let op! Bij sommige cv-installaties moet de stekker er al inzitten tijdens het vullen, omdat u anders niet de drukaanduiding op het expansievat kunt zien.

Het vervangen van een expansievat is geheel op eigen risico en installatieproducten.nl is nimmer aansprakelijk voor enige schade en/of lekkage na het volgen van bovenstaande handleiding.

Wij raden u aan om het expansievat door een deskundige te laten plaatsen.

 

Laat een opmerking achter