Radiator vervangen / installeren

Gepost door E 03-01-2013 0 Opmerking(en) Tips en Trucs,

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u een radiator wil vervangen;

De radiator is oud, beschadigd of lek.

Het kan ook zijn dat u meer warmte/capaciteit  nodig heeft. Als u een radiator wil vervangen, koop dan een radiator die dezelfde afmetingen heeft maar wel voorzien is van een extra op plaat (type 10, 11, 20, 22, 33). Zo heeft u toch meer capaciteit en kunt u gewoon de oude aansluitingen gebruiken bij het plaatsen van de nieuwe radiator.

 

Radiator plaatsen: zelf doen, of laten doen?


Een geheel nieuwe radiator plaatsen is iets anders dan het vervangen van een radiator. Bij het plaatsen van een nieuwe radiator moet u nieuwe leidingen plaatsen, buigen en verbinden met elkaar. In dit geval is het wellicht verstandig om er een deskundige bij te roepen. Zo voorkomt u problemen en bent u vrijwel altijd verzekerd van een goed werkende radiator.

 

Stap 1 – Uitleg

De aanvoer en retourleiding van een standaard radiator, we gaan hier uit van een standaard radiator tegenwoordig heb je radiatoren met 4 of 6 aansluitingen die op verschillende manieren aangesloten kunnen worden. We leggen hier uit de basis aansluiting van een radiator.

 

  1. Haal de stekker uit het stopcontact van de CV ketel.
     
  2. Tap het water af van de radiator of CV installatie(bij vervanging van meerdere radiatoren)

 

Laat niet teveel water uit de CV installatie lopen dan nodig is. Nadat u de radiator vervangen heeft moet u namelijk de gehele CV installatie weer bijvullen met water en alles ontluchten.

 

Stap 2 – Bevestig de muurbeugels

 

 

Controleer of de leidingen en de ophangbeugels nog goed te gebruiken zijn. Is dit niet het geval omdat u bijvoorbeeld een radiator heeft gekocht met andere afmetingen bevestig dan de nieuwe ophangbeugels op de muur.

 

Houdt 10 cm ruimte over onder de radiator en 10 cm boven de radiator. Zorg dat de radiator minimaal 5 cm van de wand hangt dit voor een betere luchtdoorstroming.

 

 

TIP: Voordat u de radiator gaat plaatsen moeten de ophangbeugels eerst goed uitgelijnd worden. Op de radiator zit een ontluchtingsnippel. Dit is een kraantje waarmee u lucht kunt laten ontsnappen uit de radiator. Deze kant van de radiator moet een aantal millimeter hoger hangen dan de kant van de radiator met het radiatorkraantje wel zodanig dat men niet de radiator ziet scheef hangen dus een paar millimeter maar.
 

Stap 3 - Nieuwe radiator plaatsen

 

  1. Nu gaan we de nieuwe radiator plaatsen in de ophangbeugels.
  2. Bevestig het ontluchtingskraantje en het aftapkraantje. Het schroefdraad dient in tegengestelde richting met teflontape beplakt te worden voor een waterdichte afsluiting.
  3. Bevestig de kraan of thermostaatkraan en de afvoerverbinding op de radiator. Ook hier moet de schroefdraad in tegengestelde richting met teflontape omwikkeld worden om lekkage te voorkomen.
  4. Bevestig de aanvoer en afvoer/retour aan de verwarming met behulp van knelfittingen. Plaats de moer/wartel en de knelring over de leiding. Zorg dat de moer/wartel stevig aangedraaid is.

 

TIP: De aanvoer (het hoogste punt) en de afvoer (het laagste punt) moeten de langste weg door de radiator afleggen. Dat wil zeggen dat u bijvoorbeeld links boven de aanvoer bevestigd en rechts onder de afvoer. U moet dus niet rechts boven de aanvoer bevestigen en rechts onder de afvoer, omdat dit maar een korte route is.


Stap 5 – CV installatie gereedmaken en aanzetten


Wanneer alles correct is aangesloten, kunt u het systeem met water vullen. Het wordt aangeraden het bijvullen of afvullen te doen wanneer u met zijn tweeën bent. Wanneer de drukmeter van de ketel een druk van 1,5 tot 2 bar aangeeft, dient u de watertoevoer te sluiten.

Nu heeft u het grootste deel achter de rug en kunt u de CV installatie weer opnieuw in gebruik gaan nemen.

 

Stap 6 - Ontluchten

Ontlucht alle radiatoren.

 

Stap 7 - Controle

Controleer nog eens of de drukmeter van de ketel een druk van 1,5 tot 2 bar aangeeft. Wanneer dit niet het geval is dient u het systeem nog eens bij te vullen en te ontluchten.

 

Stap 8 - Afwerking

Als laatste kunnen alle plaatsen waar een leiding door de muur of het plafond heen komt, afgewerkt worden met een kunststof rozet.

Het plaatsen en vervangen van een radiator is geheel op eigen risico en installatieproducten.nl is nimmer aansprakelijk voor enige schade en/of lekkage na het volgen van deze handleiding.

Bent u niet handig genoeg raden wij u aan om het door een deskundige te laten doen.

 

Laat een opmerking achter